Ter nagedachtenis van Henna Playfair - Vroeggeboorte in Amsterdam
Nabestaanden Henna PlayfairOver Henna Playfair
Na afronding van haar opleiding Verloskunde in Amsterdam startte Henna Playfair in 1974 haar eigen praktijk in Weesp. In 1992 startte ze haar Verloskundigenpraktijk Bijlmermeer.
Zwangere vrouwen, waaronder ook veel tienermoeders en ook zwangere vrouwen zonder verblijfsvergunning vonden in haar een betrokken, professionele en ervaren zorgmedewerker. Vanuit haar professie had zij veel contact met andere disciplines en ziekenhuizen. Zij was zeer geliefd.
Henna vertelde aan iedereen die dat maar wilde horen dat je als ouder moest investeren in een Kansrijke start voor álle kinderen. En dat die start bij de conceptie lag!
Ook dat een kind zonder goede start, op latere leeftijd een grotere kans heeft op lichamelijke en geestelijke problemen. Ook dat een minder goede start van invloed is op de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind. We moesten daarom inzetten op de eerste 1000 dagen van een kind (de periode van -9 maanden t/m 2 jaar).
Voor haar overlijden heeft zij gevraagd om haar i.p.v. bloemen te geven bij haar overlijden haar te herdenken middels een donatie; door met liefde te geven aan het project Vroeggeboorte te Amsterdam, waarover u hieronder meer leest.
Vroeggeboorte in Amsterdam
Vroeggeboorte is de belangrijkste complicatie in de zwangerschap en gaat gepaard met een grote kans op perinatale morbiditeit en mortaliteit. De kans op vroeggeboorte is sterk geassocieerd met de woonwijk waar de zwangere vrouw woont. Binnen Amsterdam zijn de regio’s Amsterdam Zuid-Oost en Amsterdam Noord met vroeggeboorte percentages van 8-9 % de wijken waar de kans op vroeggeboorte het hoogst is.
De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een kansrijke start en kansen op een gezonde toekomst en beginnen bij de bevruchting. De periode van de zwangerschap en de afloop van de zwangerschap is hierbij bijzonder belangrijk. Kinderen die te vroeg worden geboren hebben vaak een moeizame start, en een grote kans op problemen qua ziekte en ontwikkeling op korte en langere termijn. Vroeggeboorte treft onevenredig de meest kwetsbare vrouwen uit laag sociaal economische klassen. Binnen het Amsterdam UMC richt de ‘Preterm Birth research group’ zich op wetenschappelijk onderzoek gericht op preventie en behandeling van vroeggeboorte. Met ons onderzoek proberen wij vroeggeboorte te voorkomen en zodoende elk kind een zo goed mogelijke start in het leven te geven.
Met het project Preventie vroeggeboorte Amsterdam Zuid-Oost wil het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC in samenwerking met de verloskundige praktijken in deze wijk en de gemeente Amsterdam zich inzetten om zwangere vrouwen te helpen bij het verminderen van risicofactoren waarvan is aangetoond dat deze geassocieerd zijn met vroeggeboorte en effectief zijn in het verminderen van de kans op vroeggeboorte. Zo helpen we de meest kwetsbare vrouwen in hun zwangerschap en kraambed periode om zodoende de kinderen een betere start in het leven te geven.
Dit project is ontwikkeld met hulp van onze dierbare verloskundige Henna Playfair, die zich onvermoeibaar decennia lang heeft ingezet als verloskundige in de Bijlmer en duizenden vrouwen en kinderen heeft geholpen.
Zie ook:
"Ook vroeggeboorte voorkomen bij eerste zwangerschap" (amsterdamumc.org)
Goed nieuws op Wereld Prematurendag: daling vroeggeboortes in Nederland (amsterdamumc.org)