Expertisecentrum IC Neonatologie opent zijn deuren!

05-04-2022 | 11:30

Na jarenlange voorbereiding is eind maart de nieuwe IC Neonatologie in gebruik genomen. De eerste 18 Single Bed Units zijn gereed, waaronder speciale tweeling- en drielingkamers en couplet care kamers waar een zieke moeder samen met haar zieke kind kan worden verzorgd. Daarnaast is er een skillslab waar ouders getraind kunnen worden om verpleegkundige handelingen te verrichten. Dit maakt het nieuwe expertisecentrum voor de allerkleinsten uniek in Europa.

Foto: Single Bed Unit

Het grootste verschil tussen de huidige ‘zalen’ en het nieuwe expertisecentrum is de overstap naar deze Single Bed units. Wij vroegen prof. dr. Anton van Kaam (hoofd van de afdeling) waarom deze nieuwe afdeling zoveel betekent voor de allerkleinsten en hun ouders: “Op dit moment worden kritisch zieke en te vroeg geboren baby’s verpleegd op een zaal met meerdere couveuses. De ruimte rondom de couveuses is zeer beperkt en dat maakt het leveren van goede zorg lastig. Voor ouders is er weinig tot geen privacy en er is geen mogelijkheid om 24 uur per dag bij hun kind te zijn en te slapen. Op de nieuwe IC Neonatologie liggen de kinderen op aparte kamers. Daar is voldoende ruimte rondom de couveuse en ouders kunnen 24 uur per dag bij hun kind verblijven. Dat maakt het ook mogelijk om de ouders nog meer te betrekken in de zorg van hun kind. Onderzoek laat zien dat ouders op een eigen kamer ook meer buidelen met hun kind. We hopen ook dat infecties zich minder snel kunnen verspreiden nu ieder kind een eigen kamer heeft.”

Foto: Couplet Care Kamer

 

Op dit moment is het tweede deel van de verbouwing van start gegaan. De verwachting is dat in februari 2023 het landelijke expertisecentrum geheel kan worden opgeleverd en daarmee opent het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC het grootste expertisecentrum IC Neonatologie van Europa.

 

Wij zijn alle donateurs en actievoerders die aan de realisatie van deze afdeling hebben bijgedragen ontzettend dankbaar, mede dankzij jullie steun is dit expertisecentrum voor de allerkleinsten nu een feit.

 

Fotografie: GerritJan Huinink