Duizenden donoren gevonden!

van totaal € 50.000 (51%)

Moedermelk als middel tegen het coronavirus?

#duizenddonorengezocht

UPDATE | FEBRUARI 2021

Moedermelk van vrouwen die een covid-19 infectie hebben doorgemaakt, bevat ten minste vijf maanden antistoffen tegen het coronavirus. Een enkeling heeft zeven tot acht maanden antistoffen in de melk. Uit laboratoriumtesten blijkt dat moedermelk met antistoffen het SARS-CoV-2 virus effectief kan bestrijden.

Lees hier de laatste update over de COVID-MILK studie. 

 

COVID MILK

Uit onderzoek vanuit het Emma Kinderziekenhuis is gebleken dat er antistoffen tegen het coronavirus aanwezig zijn in moedermelk van moeders die een corona-infectie hebben doorgemaakt. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat moedermelk mogelijk preventief ingezet kan worden tijdens een eventuele tweede golf van het coronavirus. Om dit zeker te weten is nu meer onderzoek nodig. 

"We zoeken daarom met spoed 1.000 vrouwen die 100 ml moedermelk willen doneren om te onderzoeken of moedermelk bruikbaar is als preventieve behandelmethode tegen het coronavirus."

Hoe kun jij helpen?

Zonder jouw hulp kunnen we niet verder met dit onderzoek. Je kunt op verschillende manieren helpen:

 1. Kolf 100 ml moedermelk voor de Nederlandse Moedermelkbank
 2. Organiseer zelf een actie om geld in te zamelen of doneer direct via deze website
 3. Deel dit bericht met jouw netwerk en vraag hen om dit ook te doen. Gebruik daarbij #doneerjemoedermelk en #duizenddonorengezocht. 

 

1. Moedermelk doneren

Ben jij of ken jij iemand die momenteel borstvoeding geeft en 100 ml wil kolven voor de Moedermelkbank? We zoeken met name moeders die het coronavirus (mogelijk) hebben doorgemaakt, maar ook als dat niet zo is komen we graag met je in contact. Stuur ons een e-mail met daarin je naam, adres en telefoonnummer. De onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis nemen zo snel mogelijk contact op.  

 

2. Kom in actie of doneer direct

Om dit onderzoek mogelijk te maken is veel geld nodig. Alle financiële donaties, klein of groot, zijn welkom om het onderzoek naar antistoffen in moedermelk voort te zetten. Organiseer zelf een actie om geld in te zamelen of doneer direct op deze website. Ben je op zoek naar inspiratie voor het organiseren van een eigen actie? Check onze instagram stories

 

3. Sharing is caring!

Deel deze website met jouw netwerk, zodat we zoveel mogelijk mensen bereiken om 1.000 donoren van moedermelk te vinden én het benodigde bedrag in te zamelen. Gebruik de hashtags #doneerjemelk en #duizenddonorengezocht. 

 

Zie jij het al voor je? Een ijsje van moedermelk als middel tegen corona?

Wij wel! Moedermelk als preventieve behandelmethode tegen het coronavirus, bijvoorbeeld voor kwetsbare groepen in verzorgingstehuizen. Alleen met jouw hulp kunnen we het verschil maken. 

 

Veel dank!

 

Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis

Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC

#duizenddonorengezocht

 

Een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.

Fotografie: Mark van den Brink

 

 

Veelgestelde vragen | FAQ

 

 • Ik wil mij aanmelden om melk te doneren, hoe moet ik dit doen?
  Geweldig dat je wilt doneren! Aanmelden kan door een e-mail met je gegevens (naam, e-mail, telefoonnummer) te sturen naar covid.milk@amsterdamumc.nl. Je ontvangt dan z.s.m. meer informatie van de onderzoekers.

 • Ik geef geen borstvoeding, kan ik op een andere manier helpen?
  Jazeker! Het onderzoeken van de moedermelk is kostbaar. Het Emma Kinderziekenhuis heeft daarom ook financiële steun nodig voor dit onderzoek. Iedere euro helpt. Doneren kan op deze pagina. 

 • Zijn er inmiddels genoeg aanmeldingen of kan ik nog steeds doneren?
  Alle hulp is welkom, dus aanmelden als melkdonor kan nog steeds! Je kunt ook helpen door het onderzoek financiëel te steunen via deze website. 

 • Kan ik ook melk doneren als ik het coronavirus niet heb gehad?
  Jazeker! Iedereen kan melk doneren. Ook als je het virus niet hebt gehad of als je dit niet zeker weet.
  Mogelijk heb je ongemerkt toch antistoffen aangemaakt.

 • Kan ik ook melk doneren vanuit het buitenland?
  Momenteel kan dit alleen vanuit Nederland. Wellicht is dit in de toekomst wel mogelijk, dus aanmelden als geinteresseerde kan wel via e-mail naar covid.milk@amsterdamumc.nl

 • Kan ik ook ingevroren moedermelk doneren?
  Nee, dit is helaas niet mogelijk. Na aanmelding ontvang ja via de onderzoekers meer informatie over het kolven en doneren van de melk. 

 • Ik heb mij aangemeld, maar ik heb nog geen reactie ontvangen. Wanneer hoor ik meer?
  De onderzoekers ontvangen momenteel heel veel aanmeldingen. Zij proberen alle e-mails zo snel mogelijk te beantwoorden. Het kan enkele dagen duren voor je een reactie ontvangt. 

 • Krijg ik te horen of er antistoffen in mijn moedermelk gevonden zijn?
  In voorgaand onderzoek werd, indien dit gewenst was, teruggekoppeld of er antistoffen tegen het coronavirus in de melk zaten. We streven er naar dit ook in het vervolgonderzoek terug te koppelen wanneer de melkdonor dit graag wil weten. 

 • Er wordt ook onderzoek gedaan naar bloedplasma met antistoffen. Wat is het verschil met de antistoffen in moedermelk?
  Het lichaam maakt verschillende antistoffen aan. Antistoffen in moedermelk hebben effect op het slijmvlies in de keel, deze antistoffen zijn daarmee anders dan de antistoffen in bloed. De antistoffen in moedermelk kunnen mogelijk worden ingezet om te voorkomen dat het virus de cellen van het slijmvlies in kan en iemand ziek wordt. Antistoffen in bloedplasma kunnen ervoor zorgen dat iemand die al ziek is, minder ziek zal worden.

Moedermelk als middel tegen het coronavirus?

Moedermelk bevat antistoffen tegen ziektes die de moeder heeft doorgemaakt. Vanuit het Emma Kinderziekenhuis is de afgelopen tijd bijzonder onderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus in de melk van moeders die een corona-infectie hebben doorgemaakt. 

 

Goed nieuws!

Er blijken inderdaad antistoffen tegen het coronavirus in de moedermelk te zitten. Mogelijk kan deze melk dus worden ingezet als behandelmethode om kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen, te beschermen tegen het virus. Onderzocht wordt nu of de moedermelk inderdaad werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen het coronavirus, bijvoorbeeld in de vorm van ijsblokjes met toegevoegde smaak.

Om ons voor te bereiden op een mogelijke tweede golf zoeken we nu 1.000 moeders die 100 ml melk willen kolven voor dit onderzoek.

Met deze moedermelk kunnen we een risicogroep mogelijk beschermen tegen het oplopen van het coronavirus. Bij het consumeren van moedermelk hechten de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen. Zij vallen dan als het ware de virusdeeltjes aan voor ze het lichaam kunnen binnendringen."

Prof. dr. Hans van Goudoever, Hoofd Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC.

 

Help jij mee?

De financiering van het eerste deel van de studie ‘covid milk' is mogelijk gemaakt dankzij twee warme relaties van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis. Nu een volgende belangrijke stap kan worden gezet zijn wij op zoek naar 1.000 moedermelkdonoren én financiering om deze moedermelk te onderzoeken.

Kom in actie, doneer direct door rechts een bedrag te selecteren en deel het met je netwerk.

 

Veel dank!

 

Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis

Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC

#duizenddonorengezocht

 

Een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.

Maak ons nog beter

In het Emma Kinderziekenhuis wordt continu gezocht naar mogelijkheden om de kindergeneeskunde te verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek is hierbij van groot belang. Zeker nu, tijdens de corona-pandemie. Stichting Steun Emma zet zich in om belangrijk onderzoek naar het coronavirus vanuit het Emma Kinderziekenhuis mogelijk te maken. 

 

Contact

Wij komen graag in contact met bedrijven, vermogensfondsen of particulieren die hieraan willen bijdragen. Neem gerust contact op met Nicole Meijer via n.a.heijblom@amsterdamumc.nl om de mogelijkheden te bespreken. Wij denken graag mee.

 

Veel dank!

 

Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis

Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC

#duizenddonorengezocht

 

Een samenwerking met de Nederlandse Moedermelkbank, de afdeling Experimentele Virologie, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.

Bekijk alle

Samen bundelen we onze krachten

01-10-2020 | 14:23 Wat zijn wij dankbaar voor alle bijdragen die we ontvangen voor het onderzoek naar corona-antistoffen in moedermelk. Niet alleen van particulieren, ook vanuit moedermelk-netwerken, kraamzorgbureaus en verloskundigenpraktijken worden wij gesteund. Samen bundelen we onze krachten om met moedermelk het coronavirus te bestrijden. Zo ontvingen wij ook een fantastische bijdrage van kinderopvangorganisatie Oya's Childcare: "Oya’s Childcare steunt al een tijd het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC. Wij dragen ook nu heel graag bij aan dit onderzoek om te kijken in hoeverre antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk gebruikt zouden kunnen worden om besmetting te voorkomen. Want hoe mooi zou het zijn als moedermelk hiervoor kan worden ingezet."
Lees meer